
متاسفانه به دلایل مختلف اقتصادی و اجتماعی و … آمار پروندههای طلاق در دادگاهها رو به افزایش است و با توجه به درگیری عاطفی زوجین و فرزندان و نیز خانوادههای آنها معمولا روزهای ناخوشایندی برای هر دو طرف دعوی به وجود میآید. تلخی ماجرا با وجود فرزندان و مسائل مربوط به حضانت آنها نیز دو چندان میشود.بنابراین، یکی از بهترین اقداماتی که زوجین در هنگام طرح دعوی در زمینه دعاوی خانواده میتوانند انجام دهند، مشاوره حقوقی تخصصی و سپردن کار به وکیل متخصص است. در ادامه برخی از فعالیت های ما در این حوزه را مشاهده خواهید کرد
طلاق
طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زوجین، در مورد تمامی مواردی که در هنگام طلاق میبایست درباره آنها تصمیم گرفته شود، توافق دارند یا با توجه به شرایط موجود و عدم وجود تمایل به ادامه زندگی با گذشت و یا از روی اکراه، در موارد تعیین شده قانونی به توافق خواهند رسید.
مطابق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، زوج با رعایت حقوق زوجه مندرج در مفاد این ماده میتواند دادخواست طلاق خود را تقدیم دادگاه نماید. با توجه به این که حق طلاق براساس قانون و فقه با مرد است، رضایت زوجه در طلاق از سمت زوج شرط نیست و مرد پس از صدور گواهی عدم امکان سازش میتواند همسر خود را مطلقه نماید. البته صدور گواهی عدم امکان سازش به سادگی نبوده و پس از رعایت حقوق کامل زوجه این گواهی صادر میگردد. طلاق از سمت زوج، طلاق رجعی است. به این معنا که تا قبل از اجرای صیغه طلاق و یا تا اتمام مدت عده زوجه به محض پشیمانی زوج و رجوع وی به زوجه، طلاق باطل میگردد و فرایند رسیدگی به آن متوقف خواهد شد.
طلاق از سمت زوجه یکی از طلاقهایی که به دلیل عدم وجود حق طلاق برای زوجه، فرایند رسیدگی به آن در دادگاهها بسیار طولانی است. به همین منظور استفاده از مشاوره حقوقی و مشاوره با وکیل طلاق بسیار مفید خواهد بود. در این صفحه با نحوه طرح دعوی طلاق از سمت زن، شرایط عسر و حرج و نکات حقوقی آن آشنا خواهید شد. مطابق با ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی در صورتی که زن بتواند عسر و حرج خود را ثابت کند، میتواند با طرح دعوی طلاق از سمت زوجه و صدور گواهی عدم امکان سازش، خود را مطلقه نماید. عسر و حرج به لحاظ قانونی به این معناست که زن در شرایطی وجود دارد که : اولا خود مسبب آن نبوده (نشوز زن) و ثانیا به دلیل شرایط به وجود آمده، ادامه زندگی مشترک به دلیل اخلاقی، معیشتی و … بسیار دشوار باشد.
یکی از دعاوی مطرح در حوزه خانواده که به دلیل شرایط خاص آن کمتر موجب صدور رای میگردد، فسخ نکاح میباشد. فسخ نکاح به معنای رها شدن زن و مرد از قید زوجیت براساس یک قوه قاهره است. فسخ نکاح از این دیدگاه با طلاق دارای اشتراک است.
حقوق زن
یکی از مهمترین حقوق مالی زن در فقه و نیز در حقوق ایران مطالبه نفقه است. نفقه در معنای حقوقی، تامین تمامی نیازهای متعارف زوجه از قبیل مسکن، خوراک، پوشاک، هزینه درمان و بهداشت و هر گونه هزینه مشروع است و مرد مکلف به تامین این موارد میباشد. نفقه زن کاملا بر اساس شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی وی تعیین میگردد و شرایط مالی مرد در تعیین آن تاثیر چندانی ندارد. بسیاری از زنان، در راهروهای دادگاهها و دادسراها به دنبال طرح دعوی مطالبه نفقه معوقه و یا شکایت ترک انفاق هستند، اما به دلیل عدم آشنایی به حقوق خود متاسفانه دچار مشکلات عدیدهای در رسیدن به حق خود میشوند. در حالی که با استفاده از یک مشاوره حقوقی و یا پذیرش وکالت توسط وکیل نفقه بسیاری از این مشکلات به وجود نخواهند آمد.
مطالبه مهریه بیشک یکی از مهمترین و پر تعدادترین دعاوی در حوزه خانواده است که به دلیل ویژگیهای خاص آن نظیر، مقدار زیاد مال مورد مطالبه، اعمال مجازات حبس در صورت عدم پرداخت و نیز گره خوردن آن به سایر مسائل خانواده نظیر طلاق، حضانت و …، لازم است تا عموم مردم با بهرهگیری از مشاوره حقوقی، از نکات حقوقی مربوط به دعوی مطالبه مهریه آگاه گردند.
اجرت المثل، به معنای حق الزحمه و مزد کارهایی است که زن در خانه شوهر خود انجام میدهد، در حالی که موظف به انجام آنها نیست. بنابراین شرط اصلی دریافت اجرت المثل تبرعی نبودن آن است. یعنی زن باید به دستور شوهر خود اقدام به انجام کارهای منزل نماید و در صورتی که با میل و رضایت خود و به صورت داوطلبانه انجام دهد، مستحق دریافت اجرت المثل نخواهد بود.
به منظور آن که زن بتواند جهیزیه خود را استرداد نماید باید ثابت کند که اموال مورد ادعا از ابتدا متعلق به خود وی بوده است. معمولا رسم بر این است که قبل از مراسم عروسی و قبل از آن که جهیزیه به منزل شوهر برده شود، لیست تمامی اقلام موجود در جهیزیه طی یک سند عادی که به آن سیاهه گفته میشود، به امضای زوجین و شاهدین میرسد. بنابراین، زوجه با استناد به این سند هر زمان که بخواهد میتواند نسبت به استرداد جهیزیه اقدام نماید.
حضانت و ولایت
یکی از مسائل مهمی که در فرایند طلاق، میبایست میان زوجین حل و فصل شود، بحث حضانت فرزند یا فرزندان است. فرزندان مهمترین بخش هر طلاق هستند و به دلیل سن و شرایط شکننده روحی و عاطفی بیش از هر کسی از طلاق آسیب میبینند. بنابراین، در صورت قطعی شدن تصمیم بر طلاق میان زوجین میبایست مساله حضانت را بهگونهای بررسی و حل کنند که میزان آسیب به فرزندان به حداقل برسد.
براساس قانون حضانت فرزندان تا ۷ سال قمری تمام بر عهده مادر و پس از آن با پدر است تا این که از حضانت خارج شوند و بتوانند خود برای این که نزد کدام یک از والدین زندگی کنند تصمیم بگیرند. این موضوع در شرایطی است که هر کدام از زوجین دارای شرایط لازم برای دریافت حق حضانت باشند که در صفحه مربوط به حضانت به آن اشاره شده است.
یکی از شیرینترین لحظهها برای هر دختری لحظه عقد است. آرزوی و خواسته به حق هر دختری آن است که پدر وی در پرتو عقل و منطق، شرایط خواستگار خود را سنجیده و در صورت اهلیت داشتن خواستگار و نیز تمایل قلبی خود دختر به خواستگار، پدر با ازدواج آنها موافقت نماید. اما در برخی موارد، به دلیل عدم درک درست پدر از شرایط و یا کدورتهای دیگری که بین وی با افراد دیگر وجود دارد، بدون استدلال منطقی از ازدواج دختر خود با مرد مناسب و دلخواهش جلوگیری مینماید. در چنین شرایطی، تنها راهکار طرح دادخواست اذن ازدواج است.
یکی از دغدغههای بسیاری از زنان و دختران، بحث اذن خروج از کشور و یا اجازه خروج از کشور است که با توجه به قانون کشورمان محدودیتهایی برای این قشر از جامعه ایجاد شده است.